INFO

Egholt SILVER & GLAS

Välkommen till Egholt silver & glas

Om oss


Egholt silver och glas är systrarna Lil och Tove Egholt. Det är jag Tove, som gör glaspärlor och monterar dem med silver till smycken.

Lil är en stor inspirationskälla för mig och är med på alla marknader och i föberedelser inför dem. Det är Lil som är uppfinnaren bakom vår storsäljare sedan många år: armbandshjälpen.

Vad är armbandshjälpen?  Klicka här.


En dag på verkstaden.

Lampwork/Flamework/Pärlmakeri/Varmglas


Kärt barn har många namn, men ännu inte något inarbetat svenskt. För att göra en pärla smälter man glas över en öppen flamma. När glaset har smält till en honungsliknande massa virar man den runt en metallpinne. För att inte glaset skall fastna på metallen, är pinnen doppad i en slags lera. När pärlan är färdigformad låter man den svalna i en ugn, för att inte glaset skall spricka av kylchock. Därefter tar man bort metallpinnen och en ny pärla är klar. Klicka här om du vill läsa mer.

Om Toves väg till glaspärlemakeriet:


Jag utbildade mig till urmakare på Stefanskolan i Borensberg och arbetade sedan en tid som mikrotekniker. Genom de erfarenheterna upptäckte jag min kärlek till metall. Jag flyttade till Oslo och sökte där till silversmedslärling hos Jørn Lang. Efter lärlingstiden jobbade jag sedan som hans kollega några år. Under en resa till San Fransico träffade jag Harlan Simon och fascinerades av hans arbete och lampworktekniken. År 2005 tog jag min första kurs i lampwork och sedan dess har jag sakta börjat hitta min väg bland glas och gasol.

Copyright 2019 © All Rights Reserved